20141103

Cikkek az elmúlt hónapból

Írtam két cikket a "VivatAcademia" című egyetemi újságnak, egyet az AMI20-ról, ami ugyebár az AMI szeptemberi születésnapi heppeningje volt Budapesten, egyet pedig az AMIHangSzerről, ami pedig az évindító művészeti projektje a sulinak. Illetve tulajdonképpen a Workshopronnak. Persze mindkettőt mi szervezzük, diákok. Az alábbiakban ezeket olvashatjátok, ha akarjátok! :) A linkek után folytatódik mindkettő. Igen, ilyen aljas vagyok, hogy külső oldalra küldelek titeket, hogy ezzel is reklámozzam a www.workshopron.hu-t! 
Azért teszem fel ezeket a blogomra is, mert tudjátok az alapbetést: magánélet-szakma-művészet nem különválasztható. Tíz év múlva mikor már akkora zseni leszek, hogy az agyam nem fér a koponyámba, jókat akarok mosolyogni az egyetemi éveken, tudva, hogy ennek az egésznek mi volt a kifutása...connecting the dots.

AMI20

Az Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Egy ember számára a huszadik életév hatalmas lépés, egy nagy korszak lezárása, és egy másik kezdete. Ugyanez elmondható egy művészeti intézetről is. Az AMI, azzal, hogy az egyre nehezedő körülmények között is fent tudott maradni, sőt, megőrizte jelentőségét és helyét Magyarország kulturális térképén, jelzi az intézmény fontosságát. Ennek megfelelően nem múlhat el az évforduló ünneplés és megemlékezés nélkül.
2014-ben az iskola jelentős részt vállal az idén először, Sopronban is megtartott DesignHét szervezésében, mely immáron 11. éve kerül megrendezésre az országban. Az AMI ezen kívül számos további eseményt szervez az iskolában működő hallgatói szerveződéssel, a Workshopronnal közösen, mely már második éve fontos szekcióját képezi a Richter-Réz Géza szakkollégiumnak. Idén mindezen az események szorosan kötődnek az évfordulóhoz is, mely az AMI20 nevet kapta, és az egész évre kiterjedő eseménysorozatot jelöli.
Ennek kezdetét jelentette a szeptember 12 és 27 között, a FUGA Budapesti Építészeti Központban tartott programsorozat, melynek egyaránt részét képezték konferenciák, hallgatói- és oktatói előadások, kiállítások illetve koncertek.

AMIHangSzer

Az AMIHangSzer név a soproni Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) évkezdő művészeti táborát fedi, melyet az Intézet hallgatói szerveznek, a leendő elsőévesek számára, a vend-vidéki Orfalu mesés természeti környezetében. A tábor célja kettős: egyfelől megalapozza a közösséget, aminek részei, és alkotói lesznek az Intézet diákjai. Másfelől a művészeti feladatokon és a meghívott művészek előadásain keresztül betekintést enged abba a szellemi közegbe, ami az egyetemen várja őket. Talán ez utóbbi szerepe különbözteti meg az AMIHangSzert a többi gólya-tábortól. Az erdő közelsége, a sátorozás és a művészet sajátos kapcsolata ébresztő jellegű minden AMI-ba felvett hallgató számára. Azt üzeni számukra, hogy innentől egy egészen más fajta gondolati-közegbe kerülnek majd, mint amilyenből jöttek.

Nincsenek megjegyzések :